First Year Done. Meh Sini Aku Nak Confess Sikit




Assalamualaikum..

Hi :) On behalf of me, I would like to apologise sebab dah lama sangat, LAMA SANGAT SANGAT tak update blog ni. Aduhh last post haritu kata nak cerita pasal sem 1 experience en. Hmm SEMbang adela huhuh. My mistake sebab tak reti nak bahagi masa, tak reti nak bahagi priority semua tu.

Actually, aku dah lama dah start cuti sejak 20 Mac haritu. Aku malas nak bukak laptop cuz I was living with my Ipoh life. Jumpa and lepak dengan member lama, enjoying the tranquility of Ipoh breeze from opah's house, playing with my furry-4-paws friends :3 (ade arnab baru ^w^) and jalan2 dekat pekan Ipoh. 

And today, i am currently staying in KL for a while due to group work Meassured Drawing project which will be held for 2-3 weeks. Sekarang, hati aku pilu dan sedih. Away from Ipoh. Away from opah and little sisters. Away from the vibes that will never be found anywhere except Ipoh. But still, i am grateful mama jaga aku dekat sini.

Hahaha okay enough for cerita2 about Ipoh. Nanti lagi sedih susah pulak kang.

CONFESSION

Aku terus terang jela ye. Aku tak suka belajar kt sini. ( Tau2 jela kan kat mana, nanti mention uni tu tak pasal2 kena tangkap nanti hahaha. ) 

Iv never felt happy selama aku belajar sini. Aku ingat masuk alam universiti lepas habis SPM, cara pembelajaran and environment akan lagi best cuz i never experienced such bonds between classmate during my high school years. But i was wrong. Aku tak rasa environment and jiwa architecture dekat sini. And by that, i'm talking about my studiomates and lecturers over here.

Selfish. Rude. Sombong angkuh. Kedekut ilmu. Perangai nokharam. Suka berpuak. Those are what i define the environment here. The hatred begun ever since we started our first site analysis groupwork project for 2nd semester. Aku benci. I hate of what i've witnessed. 

"Lancau. Kau tu bersyukur la at least dapat belajar."
"Jadaharam kau stop merungut boleh tak haa. Dah dah la tu"

BODOH. Kau tahu ape.

Aku tengok budak2 archi dari universiti lain takdenya perangai mcm ni. Maybe aku tak nampak details dia, but at least diorang ada jiwa and semangat nak belajar tu. Semangat tolong classmate. Suka kongsi ilmu. I could see their soul in their drawings and sketches. The best part of it is, they make it as a team. As a family. I envy all of it. 

Itu je yang aku mampu describe and cerita dekat sini. Aku tak nak cerita lebih2. Aku ade apply UPU haritu (may Allah bless you for helping me, Muba) Hopefully they approve it. Aku nak mulakan hidup baru sebab aku dah tak tahan belajar sini. Subject okay. Course takde hal. Lecturer perangai cm bab1 pun im okay with it. Aku tak suka classmates, the environment, dan semangat yang semakin pudar. Itu je.

Sorry for the emotional content here. Aku taktau nak cerita kt siapa dah. Aku harap Allah dengar dan makbul doa aku. Aku dah tahan sangat dah ni.

dan aku taknak cerita pasal experience 1st year. aku dah tawar hati 




Unilife

our first and unofficial class photo yaww


Assalamualaikum !

HI !!!!!! Ayyyyy it feels good that i'm finally back into this blogging !! Ya Allah leganya sebab selama ni rasa macam takde masa nak update blog walaupun tak buat apa2 hehehe ><

Alhamdulillah aku bersyukur sangat yang akhirnya aku dapat sambung belajar juga. Ya, anak-anak. I went into an architecture school and ever since that, it changed my whole life. Architecture school has changed my personality(a little bit), my drawing and writing style, my thinking and my view of perspective on everything ! It really does. 

jamuan raya Alam Bina. bukan seni bina ya.
seni bina tunggu doluuu


For the whole 5 months feels like 50 years living in the sea. Macam-macam cabaran aku hadap. Maki hamun lecturer. Perangai classmate yang macam kepala bana semua. Perangai manusia yang berperangai anjenk. Manusia yang tak ingat member dan tak tolong member. Manusia yang baik hati suka tolong-menolong (may Allah bless you). Dan lecturer berperangai yang agak pilih kasih. Yes. Universiti bukan sekolah. Suka atau tak, kau kena hadap semua ni. Sometimes, aku rasa depressed and feels like the end of the world. Dari situlah aku belajar untuk jadi kuat. The whole mind-healing process takes time you know. 

On the other hand, the best thing about architecture school is you got to meet new people ! Sebelum ni, i'm in my own circle. Tak jumpa orang luaq sangat sebab perangai anti-social aku ni(im still an anti-social kehkeh). Since i've been into this field, i met new cultures such as an architect, senior2 aku yang hebat, lecturer from other universities such as UM and also budak2 dari kos lain pun aku buat kawan during the orientation week. 

Another interesting thing i like about this field is TRAVELLING IS EXTREMELY REQUIRED FOR US. YES DUDES! Nak jadi dakdak cekadak archi kena banyak travel. Bukannya hang travel berhuhaha pastu blah camtu. Dok gitu. Kita travel and learn. Travel mencari ilmu. Travel dan cari kekuatan dan kelemahan diri sendiri. Bak kata lecturer aku cakap, "Awak semua kena banyak explore" haa lagu gitu. 

MATRA MATRA, MATRA MATRA KAMI DATANG~
MATRA MATRA, MATRA MATRA KAMI DATANG!!
my first and ever architectural workshop and exhibition. reuniting all architecture
students from the whole nation !


I may look happy from the outside.
My instagram posts may define me as "wahh aliah dah masuk U"
This blog post might make people think as "oh aliah dah ada life sekrang, dah buat banyak kawan baru blablabla"

Ye, aku happy. Happy dan bersyukur sebab aku dapat sambung belajar dan banyak ilmu dan pengalaman yang aku dapat sepanjang semester 1.
Ye, aku dah ada life baru, kawan baru.
But people aren't walking in my fucking shoe. Depa takkan faham yang life aku ni sangat struggle dan sangat mencabar. Lagi2 dalam bidang ni, which require lots of money and commitment on projects and stuffs.

Haih..bila depa nak faham? Nope, they won't understand unless they take this field. 

halloween-themed dinner night. haaaa ni barulah
jamuan dakdak archi !


Okay, ini baru intro ye. Banyak pengalaman aku nak cerita kat sini. Maybe i wont write 100% of it, but i'll try make it as simple as possible. Rakluu. Salam jumaat semua. See ya'll on the other side kehkeh