Unilife

our first and unofficial class photo yaww


Assalamualaikum !

HI !!!!!! Ayyyyy it feels good that i'm finally back into this blogging !! Ya Allah leganya sebab selama ni rasa macam takde masa nak update blog walaupun tak buat apa2 hehehe ><

Alhamdulillah aku bersyukur sangat yang akhirnya aku dapat sambung belajar juga. Ya, anak-anak. I went into an architecture school and ever since that, it changed my whole life. Architecture school has changed my personality(a little bit), my drawing and writing style, my thinking and my view of perspective on everything ! It really does. 

jamuan raya Alam Bina. bukan seni bina ya.
seni bina tunggu doluuu


For the whole 5 months feels like 50 years living in the sea. Macam-macam cabaran aku hadap. Maki hamun lecturer. Perangai classmate yang macam kepala bana semua. Perangai manusia yang berperangai anjenk. Manusia yang tak ingat member dan tak tolong member. Manusia yang baik hati suka tolong-menolong (may Allah bless you). Dan lecturer berperangai yang agak pilih kasih. Yes. Universiti bukan sekolah. Suka atau tak, kau kena hadap semua ni. Sometimes, aku rasa depressed and feels like the end of the world. Dari situlah aku belajar untuk jadi kuat. The whole mind-healing process takes time you know. 

On the other hand, the best thing about architecture school is you got to meet new people ! Sebelum ni, i'm in my own circle. Tak jumpa orang luaq sangat sebab perangai anti-social aku ni(im still an anti-social kehkeh). Since i've been into this field, i met new cultures such as an architect, senior2 aku yang hebat, lecturer from other universities such as UM and also budak2 dari kos lain pun aku buat kawan during the orientation week. 

Another interesting thing i like about this field is TRAVELLING IS EXTREMELY REQUIRED FOR US. YES DUDES! Nak jadi dakdak cekadak archi kena banyak travel. Bukannya hang travel berhuhaha pastu blah camtu. Dok gitu. Kita travel and learn. Travel mencari ilmu. Travel dan cari kekuatan dan kelemahan diri sendiri. Bak kata lecturer aku cakap, "Awak semua kena banyak explore" haa lagu gitu. 

MATRA MATRA, MATRA MATRA KAMI DATANG~
MATRA MATRA, MATRA MATRA KAMI DATANG!!
my first and ever architectural workshop and exhibition. reuniting all architecture
students from the whole nation !


I may look happy from the outside.
My instagram posts may define me as "wahh aliah dah masuk U"
This blog post might make people think as "oh aliah dah ada life sekrang, dah buat banyak kawan baru blablabla"

Ye, aku happy. Happy dan bersyukur sebab aku dapat sambung belajar dan banyak ilmu dan pengalaman yang aku dapat sepanjang semester 1.
Ye, aku dah ada life baru, kawan baru.
But people aren't walking in my fucking shoe. Depa takkan faham yang life aku ni sangat struggle dan sangat mencabar. Lagi2 dalam bidang ni, which require lots of money and commitment on projects and stuffs.

Haih..bila depa nak faham? Nope, they won't understand unless they take this field. 

halloween-themed dinner night. haaaa ni barulah
jamuan dakdak archi !


Okay, ini baru intro ye. Banyak pengalaman aku nak cerita kat sini. Maybe i wont write 100% of it, but i'll try make it as simple as possible. Rakluu. Salam jumaat semua. See ya'll on the other side kehkeh


No comments:

Post a Comment